Thursday, April 16, 2009

Kano Takou Mogonsok

Sara-Sara Momonsoi Takanon Gulu-guluKombos/Lihing:Ranca:
Takano
Sasad
Luping/Rolu/Korit-koritSara-Sara:
Posidangon ilo sasad gisom okoring
Tutuon ilo sasad
Pisompuron ilo sasad om takano
posuangon ilo luping
Tutuban dot korit-korit
kagasan dot rolu
Indadon gisom sombulan--------------->Kombos
Onuon ilo waig, indadon gisom oliting--->LihingPusas/Lomuan/HinavaRanca:
Sada/Daging
Toonsom
Tulod-ulod
Silaon
Misin
LadoSara-sara:
Putulon ilo Sada/daging
Pagaan dot toonsom
onsuron it tulod-ulod
Kuaan dot silaon om misin om lado
indadon gisom opurak--->Sadap kopio!Gagauranca:
Pangi
Tunduk sayur Manis/hobung
Silaon
Misin
Lado
Luping/Rolu/Korit-koritsara-sara:
Tutuon ilo pangi
oribon ilo hobung/sayur manis
kuan silaon om misin om lado
posuangon hilo luping
tutuban dor korit-korit
kagasan dot rolu
indadon gisom 14 tadau

Kita belajar Memasak:Tapai Nasi/Lihing
bahan-bahan:
Nasi
Ragi
Tempayang/tali Rapiah/Beg Plastik
Cara-cara;
Jemur ragi sehingga kering
Tumbukkan ragi tersebut
Campurkan ragi dengan nasi sehingga sebati
Masukkan kedalam tempayan
Tutup mulut tempayan tersebut dengan menggunakan beg plastik
Ikat mulut tempayan itu dengan menggunakan tali rapiah
Peram sehingga sebulan------------------>tapai
Ambil airnya, dan peram sehingga air tapai tersebut sehingga menjadi jernih------->lihing
Hinava/Pusau/Pusas(Makanan Mentah dari ikan atau daging)
Bahan-bahan:
Ikan/daging
Limau
Buah belimbing
garam
ajinomoto
Lada
cara-cara:
potong ikan/daging sehingga kecil
Pecahkan air limau ke atas daging/ikan tersebut
Hancurkan/Blenderkan belimbing besi tersebut
Tambah garam, ajinomoto dan lada
Peram seketika sehingga gading/ikan tersebut berwarna putih pucat-------->Memang lazat!

No comments:

Post a Comment